Αξιότιμοι Κύριοι,

Με την επιστολή μας αυτή και κατά προτροπή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ακοοπροθετιστών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι επαγγελματίες αποκατάστασης της ακοής (Ακοοπροθετιστές) στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των χωρών μελών της Ε.Ε. ελπίζοντας ότι θα επιλεγούν στην Χώρα μας για την λήψη του εμβολίου COVID-19 το συντομότερο δυνατό και κατά προτεραιότητα τόσο για την προστασία τους όσο και των βαρήκοων ατόμων που εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση.

Κατανοούμε απόλυτα ότι το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης σε νοσοκομεία, εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης ηλικιωμένων και ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, καθώς και οι ηλικιωμένοι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης, αξίζουν και πρέπει να έχουν την υψηλότερη προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

Οι Ακοοπροθετιστές προσφέρουν με τις υπηρεσίες τους την πιο αξιόπιστη λύση αποκατάστασης της βαρηκοΐας για να ικανοποιούν τις ατομικές ανάγκες των βαρήκοων ατόμων

- ασθενών τους. Ο κλάδος των Ακουστικών Βαρηκοΐας περιλαμβάνει επίσης πολλούς άλλους επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων που εξυπηρετούν τα βαρήκοα άτομα μεταξύ αυτών και πολλών ηλικιωμένων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από το COVID-19.

Χωρίς επαρκή ακοή, δεν θα είναι δυνατό τα βαρήκοα άτομα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης να παρακολουθήσουν ακουστικά τις επίσημες οδηγίες του κράτους που μεταδίδονται μέσω ραδιοφώνου και τηλεόρασης ή να συνεχίσουν να διατηρούν κοινωνικές επαφές. Δεδομένου ότι αυτή η συντήρηση επαφών πραγματοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω τηλεφώνου λόγω των υφιστάμενων περιορισμώνν, τα άτομα αυτά είναι ιδιαίτερα αγχωμένα.

Στην Ελλάδα ο επίσημος φορέας των Ακοοπροθετιστών που τους εκπροσωπεί από το 1989 είναι ο Σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδας (ΣΑΕ) και από την 3/3/1995 έχει αναγνωριστεί από την Ελληνική Πολιτεία ως «επάγγελμα υγείας» Αποτελεί επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ακοοπροθετιστών (AEA) από το 2008. Στο σύνολο οι Ακοοπροθετιστές στην πρώτη γραμμή της πανδημίας ανέρχονται στους 500 περίπου που χρήζουν της άμεσης προσοχής του Υπουργείου σας.

Η απώλεια ακοής επηρεάζει στην Ελλάδα περίπου 1.200.000 άτομα, όλων των ηλικιών, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εξ αυτών ένας στους τρεις είναι ηλικίας 65 έως 74 ετών ενώ οι μισοί από αυτούς είναι άνω των 75 ετών.

Daily confirm cases COVID 19

Πολλές Διεθνείς Μελέτες έχουν δείξει μια άμεση σύνδεση μεταξύ βαρηκοΐας και πολλών συμπτωμάτων όπως αυξημένου κινδύνου πτώσης του βαρήκοου ατόμου λόγω μειωμένης ισορροπίας, μειωμένης δυνατότητας επικοινωνίας, άνοιας, γνωστικής μείωσης, κοινωνικής απομόνωσης, Αλτσχάιμερ, κατάθλιψης, διαβήτη και γενικά μειωμένης ποιότητας ζωής. Η βαρηκοΐα προκαλεί επίσης κοινωνικά, οικογενειακά, εργασιακά προβλήματα μειωμένη επίδοση της εκπαίδευσης και όλα αυτά τα ζητήματα επιλύονται με την εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας που γίνεται αποκλειστικά από τους Ακοοπροθετιστές σε Ειδικά Κέντρα Εφαρμογών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι νοσοκομειακοί ασθενείς COVID 19 που αναφέρουν βαρηκοΐα έχουν ποσοστά επανεισαγωγής 32% υψηλότερα από ό,τι για εκείνους που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Πρόσφατα, Ιατροί από όλο τον κόσμο αρχίζουν να υποθέτουν σοβαρά συσχέτιση μεταξύ ξαφνικών συμπτωμάτων απώλειας ακοής και COVID-19 σε ορισμένους ασθενείς.

Συμπερασματικά, οι Ακοοπροθετιστές διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη βοήθεια του βαρήκοου πληθυσμού παγκοσμίως, όπου η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένα άτομα.

Με βάση τις πρόσφατες ιατρικές αναφορές, όλοι οι επαγγελματίες αποκατάστασης της ακοής ενδέχεται να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο πιθανής άμεσης ή έμμεσης έκθεσης σε ασθενείς με COVID-19.

Ως εκ τούτου αιτούμεθα από το Υπουργείο σας όπως όλοι οι Ακοοπροθετιστές να επιλεγούν κατά προτεραιότητα για τα εμβόλια COVID-19 το συντομότερο δυνατό για να παραμείνουν υγιείς και συνεχώς διαθέσιμοι για να βοηθούν όλους εκείνους που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας ελπίζοντας στην θετική σας ανταπόκριση.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αντίστοιχες επιστολές έχουν σταλεί σε όλα τα Υπουργεία Υγείας των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ακοοπροθετιστών.

Επισυνάπτεται επίσης έρευνα του 2020 που αφορά την Βαρηκοΐα και τα Ακουστικά στις Ευρωπαϊκές Χώρες.

 

   

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

 
 

Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Τσίγκος

   

Ο Αντιπρόεδρος

Δημήτρης Χρυσικός

 Κατεβάστε το σχετικό αρχείο