Πρώτα από όλα, μην ανησυχείτε. Η εξέλιξη στην τεχνολογία και την ιατρική προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα από λύσεις, ικανές να βοηθήσουν κάθε περίπτωση.

Το πρώτο σας βήμα είναι να απευθυνθείτε σε ένα ιατρό ΩΡΛ, ο οποίος με τις κατάλληλες εξετάσεις θα καθορίσει με ακρίβεια το επίπεδο ακοής του παιδιού.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ

Ο σκοπός της εξέτασης της ακοής είναι να καθορίσει εάν υπάρχει απώλεια ακοής σε ένα ή και στα δυο αυτιά, σε ποιό βαθμό και ποίου τύπου. Τα αποτελέσματα της εξέτασης εμφανίζονται στο ακοόγραμμα ή σε κυματομορφές που παράγονται από εξετάσεις προκλητών δυναμικών και ASSR καθώς επίσης και εξετάσεις ωτοακουστικών εκπομπών. Σήμερα όλα τα ανωτέρω συνήθως πραγματοποιούνται με τη γέννηση του μωρού στις μαιευτικές κλινικές.

Οι βάσεις της επικοινωνίας

Ο κοχλίας, που είναι το αισθητήριο όργανο της ακοής, αναπτύσσεται πλήρως από την 20η εβδομάδα της κύησης επιτρέποντας στο έμβρυο να ακούει. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αρχίζουν να ακούν διάφορους ήχους, όπως της μητέρας ή άλλων προσώπων, ή ακόμα και να αντιλαμβάνονται τη μουσική ενόσω είναι ακόμα στη μήτρα. Μετά τη γέννηση η ευαισθησία του κοχλία των νεογνών είναι ίδια με αυτή των ενηλίκων, όμως τα μωρά πρέπει να μάθουν πως να χρησιμοποιούν την ακοή τους, έτσι ώστε να αναπτύξουν την επικοινωνία τους.


Η ηλικιακή εξέλιξη της ομιλίας στα παιδιά

9 μηνών:

Αρχίζει η κατανόηση απλών λέξεων όπως «μαμά», «μπαμπάς», «όχι», «γειά».

10 μηνών:

Προφέρονται ήχοι μονοσύλλαβοι που θυμίζουν ομιλία. Σταδιακά αυτοί οι ήχοι θα σχηματίσουν τις πρώτες γνώριμες λέξεις.

1 έτους:

Προφέρονται μία ή περισσότερες λέξεις.

18 μηνών:

Κατανοεί απλές φράσεις ή εντολές (χωρίς τη μεσολάβηση χειρονομιών). Επίσης θα πρέπει να έχει ένα λεξιλόγιο από 20 έως 50 λέξεις και να χρησιμοποιεί σύντομες φράσεις.

24 μηνών:

Το λεξιλόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 150 λέξεις, καθώς και απλές προτάσεις. Η ομιλία, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, θα πρέπει να είναι κατανοητή από τους ενήλικες. Επίσης θα πρέπει να μπορεί να ακούσει τη διήγηση ιστοριών, παραμυθιών κ.α.

3 έως 5 ετών:

Η ομιλία θα πρέπει να χρησιμοποιείται διαρκώς για την έκφραση επιθυμιών, αισθημάτων, ερωτήσεων κ.α. Το λεξιλόγιο θα περιλαμβάνει από 1000 έως 2000 λέξεις που γίνονται κατανοητές προτάσεις.

Τα παραπάνω αποτελούν σε γενικές γραμμές τον κανόνα για την πλειονότητα των παιδιών. Εάν το παιδί σας έχει αποκλίσεις 2-3 μηνών σε σύγκριση με τις ηλικιακές ομάδες του ανωτέρω πίνακα αυτό μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα ακοής ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας.ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΪΑ

Εφ' όσον διαπιστωθεί η ύπαρξη βαρηκοϊας σε ένα παιδί, υπάρχει περίπτωση να είναι

Α) παροδική (π.χ. λόγω ύπαρξης υγρού πίσω από την τυμπανική μεμβράνη, κρυολόγημα κλπ) που με την κατάλληλη αγωγή που θα συστήσει ο ΩΡΛ ιατρός παρέρχεται και

Β) μόνιμη, που σήμερα αντιμετωπίζεται βάση της εξέλιξης της τεχνολογίας πολύ αποτελεσματικά με δυο τρόπους:

Επεμβατικός τρόπος: χειρουργικά και με την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος σε μορφές μεγάλης βαρηκοϊας όπου δε συνίσταται η εφαρμογή ακουστικού βαρηκοϊας.
Εφαρμογή ακουστικών: επιλέγονται ακουστικά βαρηκοϊας αναλόγως της μορφής βαρηκοϊας με την κατάλληλη ρύθμιση για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και ελέγχουμε την εφαρμογή με ακοόγραμμα ελευθέρου πεδίου FF.

Λογοθεραπεία: η τοποθέτηση ενισχυτικής συσκευής και μόνο δεν βοηθά την ανάπτυξη και καλλιέργεια του λόγου σε ένα βαρήκοο ή κωφό παιδί. Πρέπει απαραιτήτως η οικογένεια να απευθύνεται σε ειδικό λογοθεραπευτή για την εκμάθηση της αντίληψης και εκφοράς του λόγου.