Κόρνες οχημάτων, βόμβος ηλεκτρικών εργαλείων, ραδιόφωνα στη διαπασών: ανεξάρτητα από το που εργάζεστε ή ζείτε, εκτίθεστε κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιον βαθμό ηχορύπανσης.

Η μακροχρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους όπως αυτοί, μπορεί να βλάψει την ακοή σας: δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν

ΠΩΣ ΑΚΟΥΜΕ

Ο ήχος λαμβάνεται από το εξωτερικό μέρος του αυτιού μας και μεταδίδεται μέσω του ακουστικού πόρου στο εσωτερικό μέρος του αυτιού, όπου μετατρέπεται σε δονήσεις. Αυτές οι δονήσεις μεταβιβάζονται στον κοχλία του εσωτερικού μέρους του αυτιού. Ο κοχλίας είναι ένα όργανο με σχήμα "σαλιγκαριού" που είναι γεμάτο με υγρό και περιέχει χιλιάδες μικροσκοπικά τριχοειδή ακουστικά κύτταρα. Οι δονήσεις "ταξιδεύουν" μέσω του κοχλία κάνοντας το υγρό να κάμψει τα τριχοειδή ακουστικά κύτταρα. Καθώς κάμπτονται τα τριχοειδή ακουστικά κύτταρα, μεταβιβάζονται νευρικά ερεθίσματα μέσω του ακουστικού νεύρου προς τον εγκέφαλο, τα οποία μεταφράζονται σε ήχους.

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΗ

Συνηθισμένοι ήχοι - Επίπεδα ήχου (ντεσιμπέλ - decibels)

ψίθυρος - 30

βροχή, ήσυχο γραφείο, ψυγείο - 50

πλυντήριο πιάτων, συζήτηση - 60

κυκλοφοριακή κίνηση, ηλεκτρική σκούπα, εστιατόριο - 70

ξυπνητήρι, μετρό, θόρυβος εργοστασίου - 80

ηλεκτρική ξυριστική μηχανή, μηχανή γκαζόν - 90

απορριμματοφόρο, αλυσοπρίονο, στερεοφωνικό σύστημα στη διαπασών - 100

συναυλία ροκ, ηλεκτρικό πριόνι - 110

απογείωση αεροπλάνου, νυχτερινό κέντρο, βροντή - 120

κομπρεσέρ - 130

καραμπίνα, συναγερμός αεράμυνας - 140

εξέδρα εκτόξευσης πυραύλων - 180

Η συνεχής έκθεση σε επίπεδα θορύβου των 90 ντεσιμπέλ (dB) και άνω, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής.

ΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΕΨΕΤΕ

Η συνεχής έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να βλάψει αυτά τα τριχοειδή ακουστικά κύτταρα, μεΘόρυβος και Απώλεια Ακοής αποτέλεσμα νευροαισθητήρια απώλεια ακοής. Εάν υποστούν βλάβη τα τριχοειδή ακουστικά κύτταρα, δεν μπορούν να αποκατασταθούν. Ωστόσο, η απώλεια ακοής λόγω θορύβων μπορεί να προληφθεί. Το πιο σημαντικό βήμα πρόληψης είναι η αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης σε θορύβους απο 90 dB και άνω. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, να φοράτε αεροστεγή προστατευτικά ακουστικά κατά την έκθεση σε θορύβους και να κάνετε συχνά διαλείμματα. Επικοινωνήστε με τον ακοοπροθετιστή σας σχετικά με την καλύτερη ακουστική προστασία για τις δικές σας ανάγκες.

ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Θόρυβος και Απώλεια Ακοής Υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις που καθορίζουν ότι είστε εκτεθειμένοι σε υπερβολικά επίπεδα ήχου, Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Όταν ζητάτε από άλλους να μιλούν πολύ δυνατά για να τους ακούσετε
  • Εάν ακούτε "κουδουνίσματα" ή βόμβους (εμβοή)
  • Εάν έχει μειωθεί η ακουστική σας ικανότητα
  • Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με έναν ειδικευμένο επαγγελματία τώρα και λάβετε τα όποια προστατευτικά μέτρα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΑΚΟΗΣ

Η απώλεια ακοής λόγω θορύβων δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μπορεί να προληφθεί. Εάν πάσχετε ήδη από απώλεια ακοής, επικοινωνήστε με έναν ακοοπροθετιστή σχετικά με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Ευτυχώς, ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ατόμων με απώλεια ακοής μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας.

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ

Σήμερα διατίθεται μια πλήρως καινούργια κατηγορία ακουστικών συσκευών. Η ψηφιακή τεχνολογία παρέχει στους χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου, μειωμένο θόρυβο περιβάλλοντος και περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης. Οι σημερινές ακουστικές συσκευές έχουν επίσης καλύτερη εμφάνιση από τις τυπικές του παρελθόντος, με μεγάλη ποικιλία διακριτικών στυλ και μεγεθών που ταιριάζουν στον δικό σας τρόπο ζωής.